Hoe organiseer je zelf een afternoon tea_

Volgens de legende is het Anna, de zevende hertogin van Bedford, die in het jaar 1940 tussen de lunch en het diner opeens zin kreeg in iets lekkers. In die tijd werden er slechts 2 maaltijden per dag geserveerd en er zat dus heel wat tijd tussen. Daarom vroeg ze aan haar bedienden om iets lekkers op tafel te toveren en voilà, zo is de afternoon tea ontstaan waar Engeland nu zo bekend om staat. 

Een afternoon tea vindt uiteraard plaats in de namiddag, het is hét moment waarop de dames rond tafel verzamelden voor een lekker kopje thee en bijhorende zoete en hartige hapjes. Natuurlijk moet je niet speciaal naar Engeland trekken om zo’n ‘theekransje’  mee te maken, met onze tips organiseer je dit gemakkelijk zelf! Nodig vrienden uit op een zomerse zwoele namiddag/ avond en creëer jouw eigen unieke afternoon tea!

 

Een ruim assortiment thee

Bij een afternoon tea hoort natuurlijk thee! Je kan ervoor kiezen om een volledige theepot te zetten, maar het is toch leuker als je gasten zelf kan laten kiezen. Onze theedoos is ideaal voor zo’n theemoment: in deze doos zitten 90 zakjes én een groot assortiment aan smaken. Er zit dus ongetwijfeld iets bij voor elke smaak. Tip: de temperatuur en sterkte is ook belangrijk, in dit artikel vertellen we je wat meer over de juiste temperatuur. 

Nog een belangrijke tip: veel mensen drinken hun dagelijks kopje thee uit een porseleinen tas, maar wist je dat de smaken veel beter tot hun recht komen in een theeglas? Daarom hebben we bij Blend Tea ook leuke theeglazen, die jouw theemoment nog specialer maken. 

 

Hapjes (zoet en hartig) 

Tijdens een echte afternoon tea worden de hapjes geserveerd op een étagère, zo’n schotel met meerdere verdiepingen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen hartig en zoet, want volgens de traditie begin je onderaan met de hartige snacks en eindig je met de bovenste verdieping waar de zoete hapjes liggen. Als je het echt traditioneel wilt aanpakken, dan kies je voor scones, sandwiches en mini gebakjes. Onze twee favoriete recepten? Scones met aardbeien en luxe sandwiches met zalm. 

scones met aardbeien, traditioneel recept afternoon tea

 

Scones met aardbeien

Als er iets niet mag ontbreken op een traditionele afternoon tea, dan zijn het scones. Met dit recept maak je ze gemakkelijk zelf! 

Benodigdheden voor 8 scones 

 • 225 g bloem
 • 2,5 theelepels bakpoeder
 • 2,5 eetlepels suiker
 • 75 g boter in blokjes
 • 1 ei
 • 75 ml melk
 • Honing
 • Een beetje slagroom
 • 8 aardbeien
 • Bakpapier

 

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 220°C.
 2. Meng de bloem met het bakpoeder en de suiker in een kom. 
 3. Voeg de boter toe en wrijf het tussen je vingers, tot dat er enkel fijne kruimels zijn. 
 4. Klop in een aparte kom het ei met de melk.
 5. Voeg het eimengsel aan het bloemmengsel toe en meng de ingrediënten snel. Als het deeg te droog is kan je nog wat melk toevoegen.
 6. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en vorm er een dikke ronde bol van.
 7. Snijd de cirkel in 8 gelijke punten.
 8. Leg de punten op een bakplaat (met bakpapier) en bestrijk ze met een beetje melk.
 9. Bak de scones in 12-15 minuten gaar, ze hebben best een goudbruin kleurtje. 
 10. Maak de scones af met een theelepel honing, vervolgens wat slagroom en ten slotte een aardbei als finishing touch. 

 

Sandwiches met zalm en eiersalade op de afternoon tea

 

Sandwiches met zalm of eiersalade 

Tijdens een afternoon tea worden er meestal sandwiches geserveerd, dit is wit brood zonder korstjes en doormidden gesneden. Heel makkelijk en superlekker! 

 1. Snij de korstjes van het toastbrood. Stamp de gekookte eieren grof, meng met de mayonaise en de room. Breng daarna op smaak met wat peper en zout. 
 2. Smeer boter op het brood en beleg 3 sneetjes met de eiersalade, daarna dek je af met een sneetje brood (met de beboterde kant naar boven gericht). Strooi hier nog wat tuinkers over en voeg dan een derde sneetje toe, met de boter naar onderen. Snij het brood doormidden. 
 3. Daarna is het tijd om de sandwiches met zalm te maken, dat doe je op exact dezelfde manier als hierboven beschreven.

Thee? Check! Hapjes? Ook check, zo ben je helemaal klaar voor een gezellige namiddag met vrienden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here