de juiste temperatuur en infusietijd van thee

Weet jij wat de juiste temperatuur is van jouw favoriete thee? Dit is een vraag waar veel mensen niet bij stilstaan. Voor de meerderheid staat theezetten dan ook gelijk aan het koken van water en achteraf het toevoegen van een theezakje. Niet moeilijk !

Maar wist je dat het zetten van thee eigenlijk een echte kunst is? En dat goede thee niet enkel bepaald wordt door de kwaliteit van de theeblaadjes, maar dat de temperatuur uitermate belangrijk is voor een perfect kopje thee? Omdat het toch enige kennis vereist zetten wij de verschillende theesoorten en de bijhorende temperatuur op een rijtje. Zo maak jij voortaan thee met de juiste temperatuur!

Theesoorten en de temperaturen

De temperatuur van het water is belangrijk voor de smaak van de thee, omdat de stoffen die vrijkomen hiervan afhankelijk zijn. Een vraag die altijd terugkeert: moet je kokend water gebruiken voor thee? Absoluut niet! Algemeen geldt dat het water niet te koud mag zijn, want dan komt de smaak niet goed vrij. Het water mag ook niet te warm zijn, want dan verbranden de theeblaadjes en verkrijgt de thee een bittere smaak. Gebruik dus bij voorkeur niet-kokend water. Indien je een waterkoker gebruikt wacht je dus best even (zo’n drie minuten) vooraleer je het water over de theeblaadjes giet. Echte theekenners gebruiken ook vaak een thermometer om de perfecte temperatuur te verkrijgen.

De verschillende theesoorten hebben elk zo hun eigen optimale temperatuur:

 • Groene thee: 85C
 • Witte thee: 80C – 85C
 • Gele thee: 80C
 • Zwarte thee: 90C 95C
 • Oolong: 85C – 90C
 • Pu Erh: 90C
 • Kruidenthee’n: 95 -100C

Infusietijd

Naast de temperatuur is de infusietijd ook belangrijk voor de smaak van de thee. Hoe langer je thee laat trekken, hoe sterker de thee wordt doordat er meer stoffen vanuit de blaadjes oplossen. Niet zeker hoe lang je jouw favoriete thee moet laten trekken? Laat de thee dan 1 minuutje trekken en proef zelf of je het sterk genoeg vindt! Je laat best het theezakje niet langer dan 5 minuten trekken, omdat de thee dan bitter wordt. Algemeen wordt vaak het volgende aangenomen:

 • Zwarte thee: 3 – 5 minuten
 • Groene thee: 3 minuten
 • Witte thee: 1 – 3 minuten
 • Oolong: 3 – 7 minuten
 • Pu-Erh: 3 – 5 minuten
 • Kruidenthee’n: 5 – 7 minuten

Ken jij de temperatuur van jouw favoriete thee?

Ontdek onze thee!

Om al onze trouwe klanten te bedanken kan je zelf een ticket winnen voor de theedegustatie van 26 februari. Hier leer je alles over de volledige thee-ervaring: van temperaturen, tot het koken met thee en de keuze van de juiste thee voor het geschikte moment. Wat moet je doen? Like deze blog en deel het op social media. Dit kan via de onderstaande knoppen. Alle deelnames worden in een pot gestopt en er volgt een trekking. Good luck!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here