Thee zoveel meer dan warme drank

Als je aan mensen vraagt wat thee is zullen ze waarschijnlijk antwoorden dat het een gezonde warme drank is. Helemaal waar maar eigenlijk is thee zoveel meer dan een warm drankje. Als je het op de juiste manier zet,met de perfecte temperatuur en optimale trektijd dan wordt een product zoals thee een echte beleving. Maar hoe doe je dat nu net, zo’n perfect kopje thee zetten? Haal meer beleving uit jouw theemoment met onze tips en geniet!

 

Het perfecte kopje thee

Het lekkerste kopje thee is gemaakt en geschonken met veel zorg en aandacht. Gewoon heet water over een zakje thee gieten is niet genoeg, de manier waarop de thee gemaakt wordt is echt belangrijk n dit belang wordt vaak onderschat. We geven enkele belangrijke tips mee.

Losse thee of builtjes

Een vraag die vaak gesteld wordt: moet ik nu losse thee of builtjes gebruiken?
Het probleem met de commercile theemerken is dat de theebuiltjes vaak papier, nietjes, lijm of nylon bevatten waardoor ze de smaak benvloeden. En laat ons eerlijk zijn: gezond klinkt dat niet ! Bij BlendTea hebben we gezonde theezakjes die ultrasoon gezegeld zijn zodat de smaak niet kan worden benvloed. Daarnaast zijn ze 100% biologisch afbreekbaar en laten ze grote hoeveelheden water door zodat de goede stoffen gemakkelijk kunnen vrijkomen.

Om de vraag te beantwoorden: zowel onze losse thee of theezakjes zijn dus geschikt om thuis jouw kopje thee te maken. Bij losse thee heb je wel een theetang nodig, die je trouwens ook in onze webshop vindt.

De geschikte temperatuur

Wat is nu de geschikte temperatuur? De temperatuur is heel belangrijk maar vaak ook moeilijk. Er bestaan zoveel verschillende theesoorten en voor elke soort is een andere temperatuur gevraagd.

Een vraag die we vaak krijgen: moet ik kokend water gebruiken voor mijn thee? Nee, zeker niet doen! Het water mag niet te warm zijn want dan verbranden de theeblaadjes. Is jouw thee bitter? Dan mag je er zeker van zijn dat het water te warm was. Gebruik een waterkoker met temperaturen of een thermometer zodat je duidelijk ziet wanneer het water de juiste temperatuur heeft.

Er zijn verschillende theesoorten die elk zo hun eigen perfecte temperatuur vereisen:

Groene thee: 85C

Witte thee: 80C – 85C

Gele thee: 80C

Zwarte thee: 90C – 95C

Oolong: 85C – 90C

Pu Erh: 90C

Kruidenthee’n: 95C – 100C

Infusietijd

Naast de temperatuur is de infusietijd heel belangrijk. Thee is een gezonde drank, maar de waardevolle antioxidanten en gezonde stoffen hebben wat tijd nodig om vrij te kunnen komen. Hier geldt: hoe langer je de thee laat trekken, hoe straffer hij wordt. De volgende infusietijden zijn aangewezen per theesoort:

Zwarte thee: 3 – 5 minuten

Groene thee: 3 minuten

Witte thee: 1 – 3 minuten

Oolong: 3 – 7 minuten

Pu-Erh: 3 – 5 minuten

Kruidentheen: 5 – 7 minuten

Terwijl de thee trekt zet jij je in jouw favoriete hoekje van de zetel. Zie de aroma’s, kleuren en geuren vrijkomen gedurende de volledige infusietijd. De theebeleving start vanaf je het water over de thee giet, een unieke beleving! Het werkt ontspannend n zo heb jij een excuus om in je stressvolle dagelijkse leven toch wat me-time te hebben.

 

Het degusteren

Je kopje thee is klaar, en wat nu? Het drinken natuurlijk!Probeer tijdens het proeven je volledige aandacht te schenken aan de thee. Proef de smaak, snuif de geweldige geur op en verwarm je handen aan het kopje. Thee gaat trouwens ook goed samen met een stukje chocolade, daar lees je in ons vorig artikel alles over.

Het kan ook fijn zijn om samen met familie of vrienden een interessante theedegustatie bij te wonen. Tijdens de theedegustatie van BlendTea ontdek je 12 verschillende soorten thee, leer je meer over de fases van het verwerkproces van thee n je krijgt een leuke korting. Interesse? Kijk dan zeker even op deze pagina: https://natuurlijke-thee.be/thee-degustatie-workshop/

 

Gezondheidsvoordelen op lange termijn

Het drinken van thee is dus een unieke beleving, dat is nu wel duidelijk. Nog een voordeel: het drankje is supergezond! Op lange termijn ervaar je echt de gezondheidsvoordelen want het is een weldaad voor geest en lichaam. We zetten enkele bewezen voordelen voor je op een rijtje:

1. Het verlaagt het risico op hart-en vaatziekten

Thee zit boordevol antioxidanten, deze goede stoffen bestrijden vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor veel ziektes. Antioxidanten stimuleren verschillende processen in het lichaam en daarom is het zo gezond! De flavonoden in thee beschermen het hart en verlagen de bloeddruk.

2. Het vermindert stress

Voel jij je ook zo ontspannen na een kopje thee? Dat verwondert ons niet. Thee bevat namelijk het stofje L-theanine, een aminozuur dat de aanmaak van alpha-golven in de hersenen stimuleert. Daarnaast remt het de aanmaak van beta-golven af, dit zijn golven die voor slapeloosheid en activiteit zorgen. Daardoor voel jij je zo ontspannen en rustig na dat kopje thee.

3. Thee zorgt voor een mooie huid

Weinig mensen zijn gezegend met een mooie en gezonde huid, maar je kan dit wel een handje helpen. Omdat thee boordevol antioxidanten zit helpt het om vroegtijdige veroudering tegen te gaan. Daarnaast zorgt thee natuurlijk ook voor hydratatie en als je weet dat het lichaam voor zo’n 60% uit water bestaat is dit natuurlijk supergezond. Een gehydrateerde huid start van binnenuit!

4. Een verzorgd gebit

Nog een voordeel: thee gaat tandbederf tegen, want het zit vol catechines. Deze stofjes doden bacterin en werken bijvoorbeeld ook goed bij keelontstekingen. Als je ziek bent drink je dus best liters thee om die vervelende indringers te bestrijden!

5. Helpt bij vermageren

Thee bevat geen calorien en dat maakt van dit drankje het ultieme vermageringsdrankje. Je hoeft echt geen dieet te volgen, begin met een gezonde levensstijl en vervang al die suikerrijke dranken door thee. Geloof ons: je zal je beter voelen! Op lange termijn voel jij je veel fitter.

Wil je zelf ook werken aan een gezonde levensstijl? Onze blog staat boordevol gezonde receptjes op basis van thee, waarmee je zelf gemakkelijk aan de slag kan in de keuken. Heb je een receptjes uitgeprobeerd? Deel het zeker op social media en tag ons, zodat wij ook een beetje kunnen meegenieten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here