Welke theesoort past bij jou_

Zwarte, groene en witte thee komen allemaal van dezelfde theeplant, namelijk de Camellia Sinensis. Een beetje verwarrend want dan zou je denken dat alle theesoorten juist hetzelfde smaken. Toch hebben ze allemaal een verschillend smaakpallet en daardoor is theedrinken net zo spannend! Maar welke verschillen zijn er nu eigenlijk en welke thee past het beste bij jou?

Dat leggen we je vandaag met veel plezier uit!

De theesoorten op een rijtje

De smaak van thee wordt onder andere bepaald door het klimaat waar de theeplant groeit en door het verwerkingsproces. Alle theesoorten zijn afkomstig van één plant maar ze worden op een andere manier verwerkt, dat zorgt voor het verschil in smaak.

Natuurlijk is de smaak niet het enige belangrijke aspect, we drinken thee ook vaak omwille van de talrijke gezondheidsvoordelen. En ook hier zijn er weer heel wat verschillen! Ben je op zoek naar een detox, of een theesoort die helpt bij de spijsvertering? Of heb je wat hulp nodig bij het slapengaan? Brrr de keuzestress slaat op dit punt bij velen toe. We helpen je een handje door de verschillende soorten op een rijtje te zetten.

Witte thee

De Chinezen kennen de voordelen van witte thee al veel langer dan vandaag. Toch is de thee bij ons minder bekend. Op websites en in magazines lees je vaak de talrijke voordelen van groene thee, maar eigenlijk is witte thee net zo gezond. Bepaalde studies tonen zelfs aan dat witte thee nog gezonder is! Het is een exclusieve theesoort die gemaakt wordt van de jongste knopjes van de theeplant, deze worden het minst bewerkt en daardoor is witte thee een van de meest pure theesoorten.

De smaak

Witte thee is gekend omwille van de zachte, subtiele en vaak bloemachtige smaak. Het is een gemakkelijke thee want in tegenstelling tot zwarte en groene thee kan je deze lang laten trekken, zonder een bittere smaak. Omdat de smaak zo zacht is, is deze theesoort geschikt voor heel wat theedrinkers, zowel de experts maar ook de beginners die graag thee willen drinken.

Onze witte thee ontdek je hier:  natuurlijke-thee.be/winkel/white-czar

Zwarte thee

Wist je dat zwarte thee de meest gedronken thee is in de wereld? De naam heeft deze theesoort uiteraard te danken aan de zwarte kleur die ontstaat door het fermentatieproces. De theesoort is volledig geoxideerd en daardoor bevat deze thee meer cafeïne en is ze sterker van smaak. Als jezelf een koffiedrinker bent en houdt van een stevige smaak, dan is zwarte thee ongetwijfeld iets voor jou!

De smaak

Zoals eerder aangehaald heeft zwarte thee een sterkere en zelfs licht pittige smaak. Door desterke en pittige smaak wordt deze thee vaak met melk en suiker gedronken. Daarnaast is de geuroverheerlijk en dit in combinatie met de smaak maakt van zwarte thee een van de meest lekkere herfsttheetjes!

We hebben een aantal lekkere en verrassende zwarte theeblends in ons assortiment, laat je
verrassen door de lekkere smaken: https://natuurlijke-thee.be/product-categorie/zwarte-thee/

Groene thee

Groene thee: je houdt ervan of niet. Beginnende theedrinkers die voor het eerst groene theeproeven vinden deze theesoort vaak bitter. Maar eigenlijk ligt dit vooral aan de manier waarop de thee gezet wordt: hoe langer de thee trekt, hoe bitterder hij wordt. En als er gebruik gemaakt wordt van te heet water zullen de blaadjes verdorren waardoor de thee ook bitter wordt.
Net als witte thee is groene thee niet gefermenteerd maar het verschil zit in de productie. Bij groene thee zijn er 4 fasen: verdorren, verhitten, rollen en drogen.

De smaak

Groene thee heeft een zeer uitgebreid smakenpalet: van umami tot grassig of zelfs een beetje floraal. Hou je niet zo van een grasachtige smaak? Vermijd dan de Japanse thees zoals matcha,deze hebben een zeer sterke smaak. Er zijn wel veel verschillen in groene thee, daarom kan je best een aantal theeblends proeven en vergelijken.
Ons assortiment bestaat uit een aantal verschillende theeblends, elk met een eigen smaak. Je ontdekt het volledige aanbod van groene thee hier: https://natuurlijke-thee.be/product-categorie/groene-thee/ 

Oolong thee

Oolong thee is ‘het specialleke’ onder de theesoorten. Deze soort is maar halfgeoxideerd en bevindt zich qua smaak dus ergens tussen zwarte en groene thee. Wanneer de oolong licht geoxideerd is kan je het vergelijken met groene thee, en is de smaak voorallicht bloemig of fruitig.Bij iets sterkere oxidatie neigt het meer naar zwarte thee en kan je de smaak omschrijven als kruidig of een smaak van steenvruchten zoals geroosterde abrikozen.
Ben je benieuwd naar de smaken van oolong? Onze Tempio de Nepal is een heerlijke combinatie van Chinese steranijs en korianderzaden die je de ultieme ervaring bezorgt!
Onze raad: probeer verschillende soorten uit en ontdek zelf wat je het liefste drinkt!
De wondere wereld van thee heeft zoveel te bieden, al onze theesoorten ontdek je hier: https://natuurlijke-thee.be/product-categorie/oolong-thee/ 

Pu Erh

Ken je Pu Erh thee al? Dit is een van de oudste theesoorten afkomstig uit China. De theesoort is vooral gekend omwille van de gezondheidsvoordelen en vroeger werd het zelfs gebruikt als medicijn. Omdat deze soort een volledig ander fermentatieproces ondergaat kan je het niet vergelijken met gewone zwarte thee.

De smaak

Pu Erh heeft een zeer speciale en complexe smaak. Je kan het omschrijven als een volle, aardse smaak en het ruikt sterk naar kokos. Door die rijke smaak is deze thee ook ideaal om het koude herfst- en winterweer te overleven. Heb je deze soort nog niet geprobeerd? Zeker doen, het zal je verrassen!
Ontdek onze Pu Erh hier: https://natuurlijke-thee.be/winkel/pu-erh/

De voordelen van thee

Er zijn dus veel verschillen tussen de theesoorten, ook op het vlak van gezondheidsvoordelen. Maar algemeen zijn er wel een aantal voordelen die bij alle soorten terugkomen:
-Het kan het bloedsuikerniveau verlagen. Een hoog bloedsuikerniveau vormt een risico voor tal van ziektes en problemen zoals diabetes 2, nierfalen, depressies en obesitas.
-Het aanwezige stofje L-theanine kan voor een betere alertheid en een verhoogd
concentratievermogen zorgen.
-Het kan LDL-cholesterol verlagen, te veel LDL verhoogt de kans op een beroerte of hartziekte.
-Thee zit boordevol antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. Deze zijn verantwoordelijk voor tal van ziektes.
-Het helpt om een goede mondhygiëne te behouden, doordat het fluoride, catechines en
tannines bevat. Deze stoffen voorkomen gaatjes en tandplaque.
-Het houdt de huid gezond door de aanwezige polyfenolen.
-Het kan gewichtsverlies stimuleren, en maakt deel uit van een gezonde levensstijl.

Benieuwd naar meer? Volg BlendTea op Instagram of Facebook om op de hoogte te blijven vande laatste nieuwtjes en acties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here