Waarom je koffie best vervangt door thee

Kan jij ’s morgens ook niet zonder een kopje koffie? Je bent niet alleen, veel Belgen starten de dag automatisch met hun dagelijks bakje troost. Als West-Europeanen kunnen we er dan ook wat van, want we drinken gemiddeld zo’n 2 tot 4 kopjes per dag. Het blijft vaak niet bij n tasje. Maar is koffie nu gezond of niet? Er is zoveel informatie op het internet te vinden en artikels spreken elkaar tegen. Net daarom maken wij de vergelijking tussen koffie en thee, n vertellen we vandaag waarom jij koffie best vervangt door thee.

De voor- en nadelen van koffie

Uit onderzoek blijkt dat koffie niet per se ongezond is, maar dat je het best met mate drinkt.Voordelen zijn onder andere dat koffie je geest scherper maakt want onderzoek toont aan dat het de hersenfuncties verbetert. Daarnaast is het een bron van antioxidanten wat jouw immuunsysteem versterkt n is het caloriearm (als je voor een gewone koffie kiest).

Koffie kan dus wel gezond zijn, sommigen zeggen zelfs dat het de kans op ziektes zoals Alzheimer, Parkinson, diabetes en bepaalde vormen van kanker kan verkleinen. Al moet daar toch nog meer onderzoek naar gebeuren en kunnen we dit dus niet met zekerheid zeggen. Bij overmatig gebruik daarentegen kunnen er wel een aantal nadelen optreden voor de gezondheid:

 • Bij overmatig gebruik kan er een verslavend effect optreden, dit door de aanwezige stof cafene. Wanneer je dan plots geen koffie meer drinkt, dan krijg je vaak te maken met ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn en depressiviteit.Verder kan het ook zorgen voor hartkloppingen, overmatig zweten én kan het slaapproblemen uitlokken.
 • Koffie is een opwekkend middel, het wordt vaak gedronken om wakker te worden. Al snel wordt het een echte gewoonte, het gevolg is dat jouw lichaam went aan cafene en je daardoor meer koffie nodig hebt voor hetzelfde effect. Vervelend, toch?
 • Koffie kan het stresshormoon cortisol doen toenemen. Overmatig gebruik kan dus ook zorgen voor een toename aan stress.
 • Overmatig gebruik kan slecht zijn voor de lever. Onze lever wordt geconfronteerd met tal van gifstoffen, waar koffie een van is.
 • Te veel koffie kan de kwaliteit van slaap ook verminderen.

Voordelen thee

Ervaar je nadelen bij het drinken van koffie? Dan vervang je best jouw koffie door een tas thee. Koffie mag in sommige gevallen dan wel gezond zijn, thee is vl gezonder! Dat blijkt ook uit verschillende studies. De gezondheidsvoordelen van thee worden echt onderbouwd door studies, bij koffie zijn er veel minder bewezen voordelen. Net daarom zou jij jouw kopje koffie al moeten vervangen door thee.

 • Thee heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Bij koffie krijg je wel een boost na cafene, maar heb je na een halfuur al die gekende crash, waardoor jij je weer moe voelt. Thee geeft je net als koffie een betere focus, je kan je beter concentreren door de aanwezige stof L- Theanine en dit zonder die gekende crash. Dit omdat thee geen ongunstige invloed heeft op de bloeddruk in vergelijking tot koffie. Door veel te drinken zorg je ook voor een betere bloedsomloping en het verlaagt jouw cholesterolgehalte.
 • Je huid zal er beter uitzien door de aanwezige antioxidanten. Bye bye rimpels en acne!
 • Groene thee helpt bij het afslanken doordat het jouw metabolisme verhoogt en je lichaam op deze manier meer calorien verbruikt.
 • Groene en zwarte thee bevatten veel antioxidanten, deze zorgen ervoor dat je minder risico loopt op hart- en vaatziekten.

 

Niet alleen gezond

Naast de gezondheidsvoordelen zijn er nog andere redenen waarom jij best je kopje koffie vervangt door thee:

 • Thee heb je in verschillende (gezonde) smaken, waardoor afwisseling mogelijk is en het niet saai wordt. De verschillende soorten ontdek je hier. Koffie heb je tegenwoordig ook in smaakjes, maar vaak zijn dit ongezonde varianten. Denk maar aan cappuccino, karamel latte en dergelijke. Welke smaak zal het vandaag worden?
 • Thee is beter voor gezonde tanden. Koffie (met toevoeging van suiker) is slecht voor de tanden. Daarnaast zorgt het ook voor verkleuring. Thee bevat geen suiker, het bevat wel fluoride maar dit kan enkel negatief zijn bij overmatig drinken van thee.
 • Je wordt rustig van thee, doordat het L-theanine bevat. Dit helpt stress en angst te verminderen. Op zijn beurt zorgt dit ook voor een toename van dopamine in je hersenen, ook gekend als het gelukshormoon. Je voelt je rustig en gelukkig na het drinken van thee!

De voordelen voor je lichaam en geest zijn dus enorm. Wat denk je, ga jij jouw kopjes koffie vervangen door thee? Laat het ons zeker weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here