Dat thee gezond is weet iedereen. Maar ken je ook de rijke geschiedenis van het warme drankje? Thee wordt al eeuwenlang gedronken, ondertussen is het een van de populairste dranken ter wereld. Die lange geschiedenis gaat ver terug in de tijd n over het ontstaan van thee bestaan veel mooie legendes. Het is niet exact geweten hoe thee ontstaan is maar wat wel zeker is, is dat thee ontstaan is in China en later overgebracht werd naar Japan. Daar maakten ze er een prachtige theeceremonie van, wat traditie met kunst verenigt. Vandaag nemen we je mee terug naar het prille begin van onze favoriete warme drank en de prachtige theeceremonie!

De legendes

Wanneer thee ontstaan is? Dat blijft een mysterie! Aan ons warme drankje zijn wel prachtige legendes verbonden. Een van de bekendste verhalen is dat van keizer Shen Nung: In 2737 voor Christus ontdekte hij per toeval de geur en smaak van thee, toen hij water aan het koken was onder een theestruik. Er vielen toevallig wat theeblaadjes in de pot en zo ontdekte hij de wondere wereld van thee.

Volgens een andere legende is het de Indiase monnik Bodhidharma, later de stichter van Zen, die naar China zeilde om er negen jaar lang te mediteren. Tijdens het mediteren werd hij opeens slaperig maar hij wou absoluut niet in slaap vallen… daarom sneed hij zijn oogleden af, die op de grond vielen. Op de plaats waar ze terechtkwamen kwam een plant tevoorschijn, de theeplant! De naam thee is volgens dit verhaal afgeleid van de berg Ta, waar Bodhidharma mediteerde. De theeplant die groeit uit oogleden? Dat lijkt ons onwaarschijnlijk, maar in de eerste legende zou misschien wel waarheid kunnen schuilen.

Van China naar Japan

Hoe thee ontstaan is weten we dus niet, maar er zijn wel een aantal feiten bekend!
Zo werd het drankje de eerste eeuwen na de ontdekking in China als medicijn gedronken en werd het in verschillende boeken omschreven als geneeskruid. Jawel, de Chinezen kenden de gezondheidsvoordelen dus echt al veel langer dan ons! Veel later pas werd het drankje dan uiteindelijk gedronken als genotsmiddel.

De theeplant Camellia Sinensis kwam oorspronkelijk voor in China, maar nu wordt de plant in verschillende gebieden geteeld. Boeddhistische monniken namen tijdens hun pelgrimstochten de thee uit China mee en zo kwam thee ook in Japan terecht! Terwijl ze in China de thee puur voor ontspanning drinken, maakten ze er in Japan een echte kunst van. Zo is de Japanse theeceremonie tot stand gekomen, een ceremonie waar alles volgens strikte regels en de kunst van het theezetten gebeurt.

 

De Japanse theeceremonie

De Japanse theeceremonie wordt ook wel chad of cha no yu genoemd. Dit betekent letterlijk de weg van de thee of heet water voor de thee. Deze ceremonie is een kunst op zich en omvat strikte regels. Enkel als je deze handelingen perfect uitvoert kan je een bepaalde gemoedstoestand bereiken, wat de Japanners ook beschrijven met de term wabi. Dit maakt deel uit van de Zenboeddhistische beleving.

Een traditionele ceremonie vindt plaats in een theehuisje, ook wel chashitsu in het Japans. Dit huis bevindt zich vaak ver afgelegen in de tuin van de gastheer. De gasten moeten daardoor een groot stuk door de tuin wandelen en op die manier komen ze in een andere wereld terecht. Dit bereidt hen al voor op de ceremonie, die uit verschillende stappen bestaat. Het huisje is sober en simpel ingericht omdat de volledige focus moet liggen op het moment en de handelingen.

Tijdens de ceremonie wordt er vaak eerst iets zoet gegeten. De gastheer maakt de thee en zet de kom voor de gast neer, waarna hij een buiging maakt. De gast buigt terug, neemt de kom en plaatst die op de palm van zijn linkerhand. Met de rechterhand wordt de kom met de klok mee gedraaid en daarna kan de thee gedronken worden. Het is een kunst op zich om de verschillende handelingen te leren en experts zijn vaak in leer gegaan bij echte theemeesters in theescholen. Alles verloopt volgens strikte regels en dat maakt die theeceremonie nu juist zo speciaal!

Workshops bij BlendTea

Wil je graag meer leren over thee en de verschillende smaken?
Je kan bij ons terecht voor leerrijke workshops, een leuke activiteit met collega’s, familie of vrienden! Meer informatie: natuurlijke-thee.be/thee-degustatie-workshop

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here